Kuih Talam Gula Merah. Buruknya talam Nina... tapi sedap!

As'salamualaikum dan Salam Sejahtera

Kuih talam antara kuih-muih kegemaran anak Nina yang sulung - Eillya. Selalunya bebudak jarang suka kuih talam. Mostly bebudak sukakan kuih yang bergoreng contohnya karipap, sardin roll, Roti sausage gulung, Donut, Cucur Ikan Bilis, dll
 Rupa-rupanya, EilYana pun suka juga kuih  kukus style gini. Beberapa potong dah dia sorang jer belasah.  Tak per laaa.... janji dia nak makan :)

Buruk kan rupa kuih talam gula merah Nina? Tau tak sebab apa?
Tak nyempat tunggu sejuk dah potong! Ini lah hasilnya... Menggerutu~

Mama Nina pesan, lain kali kalau nak buat kuih talam sebaiknya buat pagi. Nanti dah petang kuihnya dah sejuk dan bila potong cantik. Dan nak potong guna pisau plastik yang dah sapu sikit minyak.

Nina buat kuih talam nie dalam jam 3pm dan dalam jam 6pm Nina dah sibuk nak potong merasa. Maka, gini lah hasilnya.....
Resepi ni Nina ambil dari buku Istimewa Pemanis Mulut Dari Dapur CT
Terima kasih banyak kak, suka sangat resepi nie.... sedang elok manisnya!
Alhamdulillah dapat share sikit kuih nie untuk adik Nina dan adik ipar Nina merasa sama....





Talam Gula Merah
Lapisan Bawah:
200gm gula merah
2 sudu besar  gula pasir
2 1/2  cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur

Cara penyediannya
1.  Panaskan kukusan, balut dengan kain penutupnya dan sapukan minyak pada loyang.
2.  Masak gula merah dan gula pasir bersama-sama air. Sejukkan.

3.  Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
3.  Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4.  Bila dah masak, cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.


Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara penyediaannya
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati  dan tapiskan

2.  Masak atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat. Kacau sentiasa.
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.


Selamat mencuba!


 


















Labels: